Przedszkole nr 14 – Mali Piastowie

Jadłospis i alergeny

Dzieci korzystają z czterech posiłków:

  • I śniadanie o godz.8:30
  • II śniadanie o godz. 10:00
  • Obiad o godz. 11:30
  • Podwieczorek o godz. 14:00

Posiłki dostosowane są do zapotrzebowania kalorycznego małego dziecka, są smaczne i wartościowe.

Przedszkole posiada bardzo nowoczesną, bogato wyposażoną kuchnię, po całkowitej modernizacji oraz generalnym remoncie. Posiłki przygotowywane są w oparciu o uzyskany certyfikat, którego celem jest wysoka jakość odżywiania dzieci. Do posiłków dodawane są zdrowe produkty, które podnoszą wartości odżywcze oraz smakowe, są to m.in.: różnego rodzaju mąki(orkiszowa, razowa, z amarantusa), oliwa z oliwek, soczewica. Przygotowywane są także naturalne jogurty ze świeżymi owocami i własne wypieki. W Naszym Przedszkolu cyklicznie organizowane są degustacje dla Rodziców, podczas których można skosztować m.in. pasty, jogurty, desery, sałatki i surówki.

Pragniemy podkreślić fakt, iż każdego roku jadłospisy Naszego Przedszkola poddawane są ocenie w zestawieniu dekadowym przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Gnieźnie, który potwierdza prawidłowe żywienie dzieci.

Alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN– pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstorozę,
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy,
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE;
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE;
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE, Z WYJĄTKIEM;
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako klarujące do piwa i wina;
  5. ORZESZKI ZIEMNIE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE;
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE, z wyjątkiem;
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (łącznie z laktozą) z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) blaktitolu;
  8. ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowce (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje /orzechy pistacjowe (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia tornifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE;
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE;
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY W STĘŻENIACH POWYŻEJ 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE;
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE;

Oraz produkty pochodne, o ile obróbka , jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności , ocenianej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu , z którego powstały

Podziel się swoją opinią
Skip to content