Dzieci korzystają z czterech posiłków:
- I śniadanie o godz.8:30
- II śniadanie o godz. 10:00
- Obiad o godz. 11:30
- Podwieczorek o godz. 14:00
Posiłki dostosowane są do zapotrzebowania kalorycznego małego dziecka, są smaczne i wartościowe.
Przedszkole posiada bardzo nowoczesną, bogato wyposażoną kuchnię, po całkowitej modernizacji oraz generalnym remoncie. Posiłki przygotowywane są w oparciu o uzyskany certyfikat, którego celem jest wysoka jakość odżywiania dzieci. Do posiłków dodawane są zdrowe produkty, które podnoszą wartości odżywcze oraz smakowe, są to m.in.: różnego rodzaju mąki(orkiszowa, razowa, z amarantusa), oliwa z oliwek, soczewica. Przygotowywane są także naturalne jogurty ze świeżymi owocami i własne wypieki. W Naszym Przedszkolu cyklicznie organizowane są degustacje dla Rodziców, podczas których można skosztować m.in. pasty, jogurty, desery, sałatki i surówki.
Pragniemy podkreślić fakt, iż każdego roku jadłospisy Naszego Przedszkola poddawane są ocenie w zestawieniu dekadowym przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Gnieźnie, który potwierdza prawidłowe żywienie dzieci.
Alergeny
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN– pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstorozę,
b) maltodekstryn na bazie pszenicy,
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; - SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE;
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE;
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE, Z WYJĄTKIEM;
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako klarujące do piwa i wina; - ORZESZKI ZIEMNIE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE;
- SOJA I PRODUKTY POCHODNE, z wyjątkiem;
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; - MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (łącznie z laktozą) z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) blaktitolu; - ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowce (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje /orzechy pistacjowe (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia tornifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- SELER I PRODUKTY POCHODNE;
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE;
- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY W STĘŻENIACH POWYŻEJ 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE;
- MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE;
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka , jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności , ocenianej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu , z którego powstały